Pengenalan
ROSELLE ataupun juga dipanggil Asam Paya, Asam Kumbang dan
Asam Susur merupakan tumbuhan daripada spesies Hibiscus Sabdariffa L. Roselle mempunyai keluarga
yang sama dengan Bunga Raya (Hibiscus Rosasinensis). Tumbuhan Roselle dikatakan
berasal dari India tetapi ada juga pendapat yang mengatakan Roselle berasal dari
Afrika Barat. Tumbuhan Roselle ini mula diperkenalkan di Malaysia sejak lebih
tiga kurun yang lampau. Di Indies Barat ia dipanggil Jamaican Sorrel.
Pokok Roselle boleh tumbuh daripada biji benih atau keratan
dengan ketinggian yang boleh mencapai sehingga 3–5 meter serta mengeluarkan
bunga hampir sepanjang tahun. Bunga Roselle berwarna cerah, salut bunga atau
kaliksnya berwarna merah gelap dan lebih tebal jika dibandingkan dengan Bunga
Raya biasa. Bahagian bunga Roselle yang boleh diproses menjadi makanan ialah
salut bunganya (kaliks) yang mempunyai rasa yang amat masam. Salut bunga ini
boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan makanan seperti minuman, halwa,
jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman Roselle.
Daun dan batang muda Roselle boleh juga dimakan sebagai ulam
atau salad dan juga sebagai perisa di dalam kuah kari. Sementara itu di Afrika,
biji Roselle dimakan kerana dikatakan mengandungi minyak tertentu. Di Sudan,
Roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan
merupakan minuman kebangsaan orang Sudan.
Pokok Roselle adalah sejenis pokok yang mudah ditanam. Cara
penanamannya dengan menggunakan biji yang kering kemudian disemai. Satu pokok
boleh mengeluarkan buah yang banyak. Pokok ini jenis bercabang-cabang serta
tahan lama. Cara penjagaannya pula amatlah mudah jika cuaca panas ia memerlukan
banyak air, dan pembajaannya adalah setengah bulan sekali.
Kegunaan Roselle
Kaliks atau kelopak buah Roselle yang berwarna merah kaya
dengan Vitamin A dan C serta Zat Mineral. Dengan menjadikannya sebagai teh
ubatan, herba ini dapat membantu mempercepatkan peredaran darah, mengurangkan
tekanan darah tinggi di samping memberi kesan awet muda. Kaliksnya boleh
diproses menjadi jem, halwa, jeli, jeruk dan juga pewarna makanan. Pemprosesan
biji Roselle boleh dijadikan bahan kosmetik sementara kulitnya pula boleh
dibuat tali.